Serce – ten niezwykle ważny organ pracuje bez wytchnienia 24 godziny na dobę, a nawet niewielkie odstępstwa od normy w jego anatomii czy pracy mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Zdrowe odżywianie dla serca ma sprawić, aby było ono możliwie jak najsilniejsze, i pomimo upływu czasu pracowało dla nas tak samo dobrze, jak w wieku młodzieńczym. Zdrowa dieta pozwala na zapobieganie licznym chorobom cywilizacyjnym, dlatego to ona ma największe znaczenie w profilaktyce kardiologicznej.

Jaka dieta jest zdrowa dla serca?

Ważne jest to, aby dostarczać swojemu najważniejszemu organowi składników, które są niezbędne do jego właściwej pracy. To przede wszystkim potas, sód, wapń i magnez, które regulują jego rytm. Zapobieganie chorobom serca to również dbałość o wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Zdrowa dieta to klucz do dłuższego życia!

Co jeść, aby mieć zdrowe serce?

Wybieraj przede wszystkim nieprzetworzone, chude produkty. Unikaj dosalania potraw oraz jedzenia tych znanych z wysokiej zawartości soli – chipsów czy fast foodów. Zrezygnuj z jedzenia posiłków smażonych na głębokim tłuszczu, a zamiast tego pokochaj gotowane lub pieczone chude mięso. Jedz jajka, jak najwięcej warzyw i owoców w różnych postaciach i ograniczaj żółte sery – nadmiar cholesterolu przyczynia się do chorób serca.

Sprawdź również: Rehabilitacja kardiologiczna – na czym polega? 

Jaki rodzaj aktywności fizycznej jest najlepszy dla serca?

Pamiętaj, że wszystkie nasze organy muszą nie tylko mieć dostarczane odpowiednie składniki odżywcze, ale także stale pracować – do tego zostały stworzone i to lubią. Zdrowa dieta dla serca jest ważna, ale nie można też zapominać o aktywności fizycznej. To nie musi być sport wyczynowy – wystarczą codzienne spacery, lekki jogging trzy razy w tygodniu, czy pływanie, kiedy masz na to ochotę. Ważne, aby być w tym systematycznym, i aby ruch sprawiał Ci przyjemność!